F1 Singaporen osakilpailu 2019
Singaporen GP järjestettiin 20-22.9. Singapore Marinan alueella. Kyseessä on F1-kauden ainoa yökilpailu, eli kilpailu, joka käydään pimeän aikaan. Lisäksi kyseessä on katukilpailu, eli kilpailua ei ajeta erillisellä moottoriurheiluradalla, vaan kaupungin kaduilla jotka on suljettu kilpailun ajaksi. Lippujenostoprosessista kerroinkin jo aiemmin tässä blogitekstissä.
Singaporen GP eroaa myös sillä tavalla useasta muusta GP:stä, että kyseessä ei ole ainoastaan formulakisat, vaan suuri tapahtuma sisältäen kattauksen maailmanluokan artisteja – vai miltä kuulostaa, että pääset samalla noin 200€ lipulla katsomaan F1-kisan harjoituksineen ja aika-ajoineen, muutaman oheiskilpailun, sekä Swedish House Mafian, Gwen Stefanin, Musen, Red Hot Chili Peppersin ja monen muun keikoille? Kaikki F1-osakilpailut eivät ole tämän kokoluokan tapahtumia, näin äkkiseltään mietittynä samankaltainen voisi ehkä olla USA:n Texasissa taas nyt lokakuussa käytävä osakilpailu. Oikeastaan, olisi parempi puhua formulaviikonlopusta, kuin pelkästä osakilpailusta.
Meidän paikkamme olivat hyvät. Kun katsot tämän kuvan (kuva 2.) katsomon perälle, näet tummanvihreän sektorin ja sitä ennen vaaleanvihreän sektorin. Me olimme tuossa vaaleanvihreässä sektorissa rivillä 62, eli ehkä 10 riviä alas katsomon yläreunasta. Autot ajoivat kuvan oikeassa reunassa näkyvää tietä pitkin ohitsemme niin, että ne ikään kuin kiersivät katsomomme ympäri. Kuvassa radan vieressä oikealla näkyy myös yksi screeneistä, josta pystyi seuraamaan kisan tapahtumia.
Kerroin kesällä kokemukseni Seefeldin hiihdon MM-kisoista, joka oli minulle ensimmäinen urheilun suurtapahtuma johon osallistuin. Formulaviikonloppu oli kokemuksena hyvin erilainen. Jos Seefeldissä ihmiset tulivat juttelemaan ja näyttämään peukkua meille suomalaisille, niin Singaporen GP:ssä meillä mukana ollut Suomen lippu ei herättäny minkäänlaista reaktiota kenessäkään. Ainoat ihmiset jotka tulivat meille juttelemaan takanamme istuneet aussit, jotka tykkäsivät myös Valtteri Bottaksesta (sekä Kimi Räikkösestä, joka oli heidän mielestään erittäin hauska tyyppi). Lisäksi juttelimme aussien vieressä istuneiden japanilaisten kanssa, mutta kävi hyvin pian ilmi, että he eivät ymmärrä lajista mitään – tämä kiteyttääkin hyvin turistien laadun Singaporen GP:ssä, sillä läheskään kaikki eivät olleet formulafaneja saatika ymmärtäneet lajista mitään. Myös samalla penkkirivillä meidän kanssa istuneista belgialaisista ja hollantilaisista osalla ei ollut mitään käsitystä lajista, sillä toiset kertoivat heille sääntöjä. Mielestäni on kuitenkin mahtavaa, että formulat tapahtumana herättävät muidenkin kun lajin seuraajien mielenkiinnon. 🙂 Paikalla oli aasialaisten (singaporelaiset, japanilaiset, kiinalaiset..) lisäksi tietenkin paljon hollantilaisia, minkä lisäksi esimerkiksi ausseja ja brittejä oli paljon. Suomalaisia taas oli mielestäni yllättävän vähän.
Kaikki kolme päivää olivat suhteellisen pitkiä, sillä ensimmäinen ohjelma alkoi kahden-kolmen aikoihin, ja viimeinen esiintyjä lopetti vasta puolenyön aikoihin. Tapahtuma-alueella ei suinkaan tarvitse olla koko aikaa, vaan voit ihan hyvin tulla katsomaan yhden tapahtuman, poistua alueelta ja tulla takaisin. Esim. me kävimme katsomassa perjantaina ensimmäiset vapaat harjoitukset, minkä jälkeen oli tauko ennen toisia vapaita harjoituksia, jolloin kävimme pois tapahtuma-alueelta. Kuitenkin, myös tapahtuma-alueella oli monta hyvää paikkaa oman penkin ulkopuolellakin, missä viettää aikaa. Me esimerkiksi istuskelimme joen rannalla ihailemassa kaupungin valoja (kuva 3.) ja viereisestä ”baarista” sai juomaa. Alueelta löytyi myös mm. F1 fan storeja, josta sai ostettua tiettyjen kuljettajien ja tallien fanitavaraa, ”tatuointi”pisteitä, ruoka- ja juomakojuja, baareja, joidenkin sponsoreiden omia näyttelypisteitä sekä renkaanvaihtokilpailu. Vettä sai omaan pulloon vesipisteistä ja bajamajoja oli tarpeeksi, minkä lisäksi meidän katsomonosassa oli sisävessat. Alueella viihtyi siis hyvin! Toisekseen, pois mennäkseen saattoi joutua kävelemään aika pitkästikin alueen läpi, joten ihan pienen tauon aikana sieltä ei kannattanut lähteä seikkailemaan pois.
Nämä kuvat on otettu ennen kuin itse osakilpailu alkoi ja katsomot eivät olleet vielä täynnä, ainakin meidän katsomonosa oli netin mukaan loppuunmyyty. Muutamia vapaita paikkoja kuitenkin löytyi, sillä osa osti liput vain päästäkseen näkemään jonkun keikan, kuten sunnuntaina Red Hot Chili Peppersin. Pääesiintyjät esiintyivät aina tapahtuman viimeisenä ja siirtymäaika esim. sunnuntain osakilpailun päättymisestä lavalle oli suhteellisen lyhyt, vain noin 15 minuuttia. Me kävimme matkalla vessassa ja täyttämässä vesipullot, ja kun pääsimme lavan läheisyyteen, oli keikka jo alkanut. Porukkaa oli paljon, joten jäimme joka ilta joko lavasta katsoen hieman sivummalle, tai sitten kauemmas suurimman yleisömassan taakse.
Mitä tästä tapahtumasta sitten jäi käteen? Aivan mahtava kokemus, jonka muistan lopun elämääni! Niin kuin sanottu moneen kertaan, Singaporen GP ei ole ainoastaan formuloita, vaan kokonaisuus sisältäen kaiken sen ympärille rakennettun oheisohjelman. Puitteet olivat upeat enkä keksi mitään moitittavaa järjestelyissäkään. Jos harkitset F1-osakilpailuun paikan päälle matkustamista, harkitse ehdottomasti Singaporen GP:tä! Jotkut moittivat, että Singaporen osakilpailu ei ole kovin mielenkiintoinen, mutta mielestäni tuo tapahtuma on kuitenkin aivan omaa luokkaansa ja kisassakin tapahtui yllättävän paljon. 😉 Vertaile myös F1-lippujen hintoja niin saatat yllättyä, sillä Singapore ei ole todellakaan kalleimmasta päästä.
Tämä oli viimeinen blogitekstini Singaporen matkasta. Jätä kommentti jos haluaisit kuulla vielä lisää jostain matkaan liittyvästä aiheesta, kerron mielelläni. 🙂