·

Muistoja 15 vuoden takaa – ensimmäistä kertaa ulkomailla

Tervetuloa aikamatkalle vuoteen 2005, jolloin olin 9-vuotias ja ensimmäistä kertaa ikinä Ruotsia kauempana. Tekstin lopussa selviää myös, millaisen mielipiteen matkustamisesta annoin paikallislehteen ensimmäisen ulkomaanmatkan jälkeen. Käythän jättämässä kommentteihin muiston sinun ensimmäiseltä ulkomaanmatkaltasi!

Siitä on vain vajaa 15 vuotta, kun minä ensimmäistä kertaa elämässäni astuin lentokoneeseen ja lähdin kunnon ulkomaanmatkalle. Ensin lensimme perheeni kanssa jo tuttuun Ruotsiin (olin käynyt siellä jo kerran, noin kolmen tunnin ajomatkan päässä kotoa Haaparannassa, jossa olimme kaupunginhotellissa yhden yön) ja siitä jatkolennolla Islantiin, joka oli ensimmäinen maa Ruotsin jälkeen jossa kävin. Vanhempani olivat kyllä jo matkustaneet aika paljon tuohon mennessä, eli emme olleet aivan ummikkoina ulkomailla. Islannissa vietimme ehkä noin puolitoista vuorokautta, jonka jälkeen lensimme Floridaan Yhdysvaltoihin. Islanti on muuten maa, jossa kaikista vierailluista maista olen vieraillut kauiten sitten, sillä en ole käynyt siellä tuon reissun jälkeen. Icelandairin istuimen käsinojan kautta kuulokkeilla kuunneltavasta radiosta kuului repeatilla samoja biisejä, joista mieleen jäi The Black Eyed Peasin Don’t Phunk with My Heart, ja tästä biisistä tulee edelleen mieleen matkustaminen.

Tuolta matkalta on kuvien lisäksi ainakin muutaman tunnin verran videomateriaalia, joita on mielestäni aivan ihana katsella näin 15 vuoden jälkeen. Nykyään videoita tulee otettua hyvin vähän, mutta nyt kun olen huomannut kuinka kiva niitä on katsella vuosien jälkeen, niin olen päättänyt jatkossa matkoillani panostaa myös videoiden ottamiseen, mutta tätä varten tarvitsen kyllä uuden kameran! Mielestäni videot ovat jopa mukavempia muistoja kuin kuvat. Tämän matkan kuvat ovat mielestäni yllättävän ”laadukkaita” vaikka ovatkin 15 vuoden takaa, muistaakseni meillä oli kamerana tuolloin Canonin Ixus. Seuraavaksi siis kuvasaldoa minun ensimmäiseltä ulkomaanmatkaltani Yhdysvalloista!

Olin vajaa 9-vuotias enkä ehkä ymmärtänyt, kuinka kauas olimme menossa. En ollut aiemmin myöskään muistaakseni osannut haaveilla matkustamisesta tai ollut kovin kiinnostunut esimerkiksi siitä, missä luokkakaverini kävivät lomalla  – jälkikäteen muistelen, että joku  kävi Thaimaassa ja toinen Bulgariassa. Minua ei harmita etten käynyt tuota nuorempana ulkomailla, koska todennäköisesti en kuitenkaan muistaisi siitä enää mitään. Tältäkin reissulta minulla on vain joitain satunnaisia muistikuvia, mutta videot ja kuvat auttavat paljon muistamisessa. Maailma oli tuolloin vielä hyvin tuntematon paikka minulle, nyt se on jo hieman tutumpi!

Kertoakseni lyhyesti tuosta reissusta, vuokrasimme kuvassa esiintyvän auton, jolla kiertelimme ympäri Floridaa. Majoituimme Kissimmeessä, autokuva on otettu meidän hotellin pihalta ja sitä edeltävässä kuvassa esiintyvä appelsiinin näköinen rakennus on kauppa hotellin pihassa. Kävimme autolla ainakin Orlandossa ja Tampassa, Miamiin asti emme kuitenkaan ajaneet. Vierailimme ainakin Universal Studiosilla, Disney Worldissa, Kennedy Space Centerissä, Gatorlandissa, Daytona International Speedwayllä ja muutamissa autonäyttelyissä. Kävimme myös rannalla, mutta niin kuin tuosta yhdestä rantakuvasta näkee, aallot olivat useina päivinä todella korkeita ja tuolloin olin siinä käsityksessä, että ne oli vain pari kuukautta aiemmin Yhdysvalloissakin tuhoa tehneen hurrikaani Katrinan jälkiaaltoja. Minun on helppo muistaa hurrikaani Katrinan ajankohta tämän ulkomaanmatkan vuoksi.

Näin aikuisena autolla Floridan kierteleminen kuulostaa aivan unelmareissulta, mutta totuus on se, että pari talvea Yhdysvaltojen matkan jälkeen annoin paikallislehteen haastattelun liittyen hiihtoloman viettoon, jossa kerroin, että lähden mieluummin hiihtolomalla Leville kuin Lontooseen. Poseerasin lehtikuvassa tyytyväisenä toppavaattet päällä, kypärä päässä ja laskettelusukset kainalossa. Olin hyvin ehdoton mielipiteestäni ja perustelin sen sillä, että en halua istua lomalla autossa.  Ilmeisesti perheeni kesken oli ollut keskustelua siitä, lähdemmekö hiihtolomalla ulkomaille vai laskettelemaan ja käsitykseni ulkomaille matkustamisesta oli se, että siellä ajetaan paljon autolla, mikä taas ei minua kiinnostanut – huomioikaa, että Leville oli kotoani ainakin kuuden tunnin automatka. Onneksi matkailukipinä syttyi viimeistään vähän myöhemmin eikä Lapin loma ole edelleenkään huono vaihtoehto, ja myös tältä ensimmäiseltä ulkomaanmatkalta on jäänyt mukavia muistoja.

PS. Blogini sivupalkkiin on ilmestynyt Blogit.fi-seurauspainike – käythän seuraamassa blogiani Blogit.fi:ssä! 🙂

Mikä oli sinun ensimmäinen ulkomaanmatka ja millaiset muistot siitä on jäänyt? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *