8 päivää, 8 kiloa – matkustaminen pelkillä käsimatkatavaroilla

Olen erittäin mukavuudenhaluinen matkustaja tiettyjen asioiden suhteen ja aiemmin mukavuudenhaluuni on sisältynyt myös se, että otan ruumalaukun mukaan. No, olen selkeästikin kehittynyt matkailijana sekä pakkaajana, sillä kahden viime vuoden aikana en ole ottanut kertaakaan ruumalaukkua mukaan Euroopan sisällä tapahtuville matkoille ja olen käynyt ainakin Budapestissä, Kööpenhaminassa, Berliinissä, Krakovassa ja Itävallassa useammassa eri kaupungissa. Matkat ovat olleet kestoltaan 4-8 päivää.

Itävallan reissusta erikoisen kuitenkin tekee sen, että reissun pituus oli kahdeksan päivää (maanantaista maanantaihin) ja käsimatkatavaroihini sisältyi omasta mielestäni aika paljon kaikkea, kuten toppatakki, laskettelukypärä, kypäräkamera, toppahanskat, muut lasketteluvaatteet (pl. toppahousut jotka sovin lainaavani Itävaltalaiselta ystävältäni), muutamat arkivaatteet, shampoot ja meikit, lääkkeet ja lääkerasvat, tuliaisiksi muumimuki ja pari suklaalevyä, sekä painavimpana tietokone + laturi, sillä teen osa-aikaisesti etätöitä. Kaikki nämä mahtuivat painorajan, 8 kg, sisään ja laukkuni jopa punnittiin Helsinki-Vantaalla ennen koneeseen nousua (huom! Tässä vaiheessa taskuissa oli passi, lompakko ja vesipullo). Olen niin ylpeä tästä suorituksesta, että haluan jakaa sen myös teidän kanssanne. 😀

Ennen matkaa pohdin pitkään, saanko oikeasti kaiken mahdutettua käsimatkatavaroihin, sillä lensin AirBalticilla ja olin kuullut, että he ovat tarkkoja painorajojen kanssa. Aikatauluni oli kuitenkin tiukka ja en halunnut ottaa riskiä, etten kerkeä laukun odottelun vuoksi viimeiseen Innsbruckin junaan Wienin kentällä, joten päädyin matkustamaan pelkillä käsimatkatavaroilla. Tutustuin myös ensimmäistä kertaa erilaisiin laskukaavoihin, kuten kuinka monta paitaa per päivä kannattaa pakata mukaan (esim. Meriharakka-blogin Pirkko on jakanut oman laskukaavansa).

Kuinka sain nämä kaikki mahtumaan käsimatkatavaroihin ja erityisesti mistä karsin?

  • Valitsin käsimatkatavaralaukuksi mittojen sisään menevän Adidaksen urheilukassin, joka painaa yli puoli kiloa vähemmän kuin lentolaukku.
  • Henkilökohtaiseksi, pienemmäksi kantamukseksi valitsin kevyimmän repun minkä vain löysin. Ensin ajattelin ottavani mukaan Marimekon Eppu-repun, mutta vaihtamalla Eppu-repun kevyempään reppuun säästin toisen lähes puoli kiloa. Nyt olin säästänyt jo yli kilon painossa vaihtamalla laukut kevyempiin.
  • Pakkasin vain sen, mitä varmasti tarvitsen. Esim. meikit painavat paljon, joten meikeistä otin mukaan vain meikkivoiteen, pohjustusvoiteen, puuterin ja aurinkopuuterin, kulmakynän ja ripsivärin. En siis varautunut mihinkään hienompaan laittautumiseen ja myös korut jäivät kotiin. Kaikki kosmetiikka, shampoo ja hoitoaine, lääkkeet ja rasvat mahtui yhteen litran Minigrip-pussiin, eli en ottanut myöskään meikkipussia mukaan.
  • Otin mukaan vain yhdet hyvät kengät, eli kuljin koko reissun Timberlandin vaaleanpunaisilla tasapohjaisilla kengillä (näkyy ekassa kuvassa).
  • En ottanut mukaan käsilaukkua vaan kuljin kaikkialla reppu selässä.
  • Laitoin lentojen ajaksi päälle kaikista painavimmat ja tilaa vievimmät vaatteet, kuten laskettelutakin, kaulahuivin ja collegepaidan. Toiseksi takiksi pakkasin mukaan Peak Performancen Helium-takin, joka painaa alle 300g ja mahtuu todella pieneen tilaan (näkyy ekassa kuvassa).
  • Suosin kaikessa matkakokoa tai ainakin pienempää kokoa, shampoot yms tietenkin pieniin pulloihin, lisäksi esim. Marshallin kuulokkeiden sijaan otin mukaan iPhonen nappikuulokkeet, jotka vievät huomattavasti vähemmän tilaa.
  • Jätin suoristusraudan kotiin, sillä majoituin ystäväni luona joten lainasin sitä häneltä. Myös hammastahnan ostin vasta Itävallasta.
Tadaa! Tämän laukun sisällä on kaikki muu, paitsi reppuun laitetut Minigrip-pussiin pakattu kosmetiikka, tietokone + laturi, matkaeväät, passi ja lompakko.

Laukkujeni paino jakaantui suurinpiirtein 5 kg kassi ja 3 kg reppu. Summatakseni pakkaamiseni, niin sain kaiken tarpeellisen mukaan, mutta jouduin tinkimään tyylistä. Pääosassa oli kuitenkin hiihdon MM-kisoissa vietetty aika, joten sinne soveltuvat vaatteet olivat mielestäni ykkössijalla ja esim. kaupunkitakki, kaupunkikengät ja käsilaukku jäivät kotiin. Lisäksi lainasin toppahousut kaverilta ja ostin hammastahnan vasta paikanpäältä (se ei yksinkertaisesti mahtunut enää mukaan 😀 ) sekä jouduin perässä vedettävän lentolaukun sijaan kantamaan kassia kädessä, mikä oli hieman epämukavaa. Olisin kyllä saanut vielä enemmän painoa pois jättämällä kotiin vaikka kypäräkameran ja laskettelukypärän, jonka otin siksi, että siinä on teline kypäräkameralle, ja vuokraamalla kypärän paikanpäältä Itävallasta. Sain kuitenkin kaiken tarpeellisen ja vähän enemmänkin mahtumaan mukaan! 🙂

Huom! Tämä lista ei kerro esimerkiksi sitä, minkä verran pakkaan vaatteita mukaan tai millaisissa purkeissa otan nesteet mukaan, mutta voisin palata siihen myöhemmin.

Millainen pakkaaja sinä olet? Matkustatko mielelläsi pelkillä käsimatkatavaroilla? Onko sinulla jokin raja, minkä pituisille matkoille otat yleensä jo ruumalaukun mukaan?

2 Kommenttia

  1. Ah, kiitos vinkeistä! Edessä kuuden päivän reissu Italiaan käsimatkatavaroilla, joten vinkit tulivat kyllä tarpeeseen. Mukaan kun pitäisi mahtua mm. tuliaisiksi kaksi Iittalan kynttilälyhtyä 😀 Itsellä kun on tapana ottaa mukaan aivan liikaa tavaraa…

    1. Tsemppiä pakkaamiseen! Onneksi niitä kynttilälyhtyjä ei tarvi tuoda enää takaisin joten tulijaisille on pois tullessa tilaa. 😉 Kannattaa tutustua myös noihin laskukaavoihin ja suunnitella asut etukäteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *