Miten pukeutua Dubaissa? Pohdintaa ja esimerkkiasuja

Otsikoin tämän postauksen juuri sillä kysymyksellä, millä itse etsin tietoa Googlesta ennen tammikuista Dubain matkaa, sillä tiesin, että paikallinen kulttuuri vaikuttaa myös siihen, miten on soveliasta pukeutua. Löysinkin netistä keskusteluja sekä blogipostauksia aiheesta ja useimmissa tarjottiin samaa sääntöä: peitä joko olkapäät tai polvet. Mielestäni tämä on sopiva muistisääntö Dubaiin, itse päädyin kuitenkin peittämään lähes kokoajan sekä olkapäät että polvet, pois lukien rantamekko, joka ei ihan peittänyt polvia (vaan oli juuri polvien kohdalle) mutta jossa oli kuitenkin pitkät hihat. Tuosta muistisäännöstä huolimatta en käyttäisi Dubaissa kuitenkaan esim. ihan lyhyitä shortseja vaikka olkapäät olisikin peitettynä ja muualla Arabiemiraateissa pukeutumisetiketti on varmasti tiukempi kuin Dubaissa.

Suosin Dubaissa kangashousuja sekä polvien alle ylettyviä hameita ja löysiä, ilmavia paitoja, eikä minun tarvinnut kärsiä kuumuudesta näissä vaatteissa ollenkaan. Naruolkaimisen maksimekon kanssa käytin ohutta huivia, jolla pystyin peittämään olkapäät (alla olevassa kuvassa huivi huonosti, mutta tajusitte pointin). 😀

Hotellimme sijaitsi Dubai Marinan alueella, jonka netissä kehuttiin olevan täynnä turisteja ja että kukaan ei välittäisi siitä, miten pukeudut. Tässä on varmasti perää ja näinkin Dubai Marinassa monenlaisia pukeutumistyylejä, mutta mielestäni turistien tulee kuitenkin osata kunnioittaa paikallista kulttuuria – onko se muka oikein, että turistit tulevat laumoina rikkomaan pukeutumisetikettiä ja syrjäyttävät paikallista kulttuuria omalla kulttuurillaan ja pukeutumistottumuksillaan? Mielestäni ei, sillä kukaan ei ole sua pakottanut tuohon maahan matkustamaan ja näiden pukeutumissääntöjen noudattaminen ei ole paljoa vaadittu. Oikeasti Dubaissa pukeutuminen on äärimmäisen helppoa – valitset mukaasi vain sellaisia vaatteita, jotka peittävät sekä olkapäät että polvet, tai yhdistelet vaatteita niin, että vähintään toinen peittyy. Itse jätin topit sekä shortsit kotiin, jolloin ne eivät olleet vaihtoehtonakaan.

Se, että Dubaissa tulee peittää polvet tai olkapäät ei siis todellakaan tarkoita, että sinun pitäisi kulkea abaya tai jokin vastaava päällä. Joissain paikoissa, kuten moskeijoissa, pukeutumissäännöt ovat kuitenkin tiukat ja niitä tulee ehdottomasti noudattaa. Me vierailimme Abu Dhabissa Šeikki Zayedin moskeijassa jossa naisten pitää peittää hiukset, ranteet ja nilkat, joten valitsimme tälle retkelle matkanjärjestäjän, jolta saa lainaan sopivat vaatteet. Näin turisteilla kyllä kaikennäköisiä vähänsinnepäin-sovelluksia (esim. nilkkapituiset housut tai liian lyhyt huivi hiusten päällä) moskeijaan soveltuvasta asusta ja moskeijan vartijat joutuivatkin vähän väliä huomauttelemaan esimerkiksi paljaista nilkoista. Suosittelenkin luottamaan matkanjärjestäjältä saataviin vaatteisiin. Kannattaa myös muistaa, että myös miesten tulee pitää moskeijassa pitkiä housuja sekä olkapäät peittävää paitaa ja lisäksi kaikki tatuoinnit tulee peittää.

Lisäksi erityisesti ostoskeskuksissa sekä polvien että olkapäiden peittäminen on suotavaa ja pukeutumissäännöistä muistutetaan myös erilaisin kyltein. Myös suhteellisen tehokkaan ilmastoinnin takia sinne ei kannata lähteä kovin vähällä vaatteella, silti näin ostoskeskuksissakin jonkun verran shortseja ja toppeja, vaikkakin suurin osa noudatti pukeutumissääntöjä. Tunnet kuitenkin olosi varmasti mukavemmaksi kun pukeudut sääntöjen mukaisesti. Rannalla sekä hotellin uima-altaalla on tietenkin ok olla bikinit/uikkarit päällä, mutta esimerkiksi Dubai Marinan rantakadulla sijaitseviin ravintoloihin tai jäätelökioskeihin ei ollut kuulemma asiaa pelkät bikinit päällä. Jos mielesi siis tekee esimerkiksi hakea jäätelöä rantakadun kioskista auringonoton ohessa, niin laita bikinien päälle pidempää vaatetta.

Summatakseni kaiken, vinkkini Dubaissa pukeutumiseen on, että jätä lyhimmät shortsit ja topit suosiolla kotiin ja pakkaa vain paikalliseen pukeutumiskulttuuriin sopivia vaatteita mukaan, niin sinulla ei ole ongelmaa sopivien vaatteiden valitsemisen kanssa ja lisäksi koet olosi mukavemmaksi. 🙂

4 Kommenttia

    1. Kiitos kommentista! Kyllä, ja tällaisen epäkunnioituksen takia en ihmettele ollenkaa kun joissain paikoissa turistit eivät ole paikallisten mielestä tervetulleita. 🙁 Vaikka onneksi myös fiksuja turisteja löytyy! Itse kannustan aina myös matkaseuraani pukeutumaan oikein ja paikallista tapaa kunnioittaen. 🙂

  1. Eikä moskeijassa enää tarjottu kaapuja? Me oltiin siellä muutama vuosi sitten, ja silloin sieltä naiset sai ilmaiseksi kaavut päälle.

    1. Moikka! Hmm, hyvä kysymys! Ainakin päätellen osan vierailijoista vaatteista voisin olettaa, että ei tarjottu, enkä nähnyt myöskään mitään paikkaa josta sellaisia olisi saanut. Retkeä kun varasin, niin retkien kuvauksissakaan ei mainittu että moskeijasta saisi kaavun, mutta sen sijaan se, tarjoaako matkanjärjestäjä kaavun vai ei, mainittiin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *