·

Sumuinen Singapore

Terveisiä sumun keskeltä

Sumuinen maisema Gardens by the Bayn sillalta

Mutta niin ihanasta Singaporesta! Palasimme kotiin noin viisi päivää sitten, eli viime viikon keskiviikkoaamuna. Kauhea kiire odotti Suomessa heti reissusta tultuamme, hyvä että olen kerennyt tähän mennessä matkalaukun purkamaan. Reissu oli kaiken kaikkiaan onnistunut ja täytti kaikki odotukseni ja vielä enemmän! Kerrottavaa on paljon, joten jaan reissun ainakin kolmeen eri blogitekstiin.

Aloitan kuitenkin kertomalla aiheesta, joka oli vähällä vaikuttaa negatiivisesti matkasuunnitelmiimme, nimittäin ilmanlaadusta. Huono ilmanlaatu ei ole uusi ilmiö mm. Kaakkois-Aasiassa ja meillä kävi nyt sitten huono tuuri. Aloitan kertomalla ilmanlaadusta siksi, että koen aiheen käsittelemisen olevan tarpeellinen pohjustus matkasta kertomiselle. Älkää kuitenkaan kuvitelko, että ilmanlaatu olisi tehnyt matkastamme jotenkin huonon, sillä huonosta ilmanlaadusta huolimatta nautin jokaisesta hetkestä reissussa! Harmituskin on ainoastaan harmitusta niiden puolesta, jotka joutuvat savun keskellä elämään esim. Indonesiassa.

Marina oli vähemmän yllättäen mun lempialue korkeine rakennuksineen.

Mitäpä sitä kaunistelemaan, ilmanlaatu ei valitettavasti ollut paras mahdollinen reissumme aikana, johtuen Indonesian metsäpaloista. Uutiset huonosta ilmanlaaduista kantautuivat korviini noin viikko ennen reissuun lähtöä ja luin kauhuotsikoita mm. siitä, kuinka F1-osakilpailu on vaarassa peruuntua. En uskaltanut edes puhua reissusta ääneen muutamaan päivään, sillä oli niin jännittynyt siitä, tuleeko reissua ollenkaan. Seurasin fanaattisesti Singaporen National Environment Agencyn nettisivuilta ilmanlaadun kehitystä. Lopulta tulin siihen lopputulokseen, että lento varmasti pääsee kuitenkin perille ja jos kisa perutaan niin sitten tehdään jotain muuta, mutta reissuun lähdetään ja kivaa tulee. Samalla mietin heitä, jotka joutuvat pahimman savun keskellä asumaan, sillä tilanne Singaporessa ei ollut lähellekään niin paha kuin esimerkiksi Indonesiassa, jossa tilanne oli erittäin kriittinen ja jossa ihmiset eivät pystyneet liikkumaan ulkona. Onneksi kisa kuitenkin ajettiin, vaikka jo hetkeksi parantunut ilmanlaatu muuttui taas huonompaan suuntaan parin ekan matkapäivän aikana. Uskon, että peruminen olisi kuitenkin vaatinut ilmanlaadun erittäin radikaalia huononemista.

Savu oli kuitenkin todellista ja sen huomasimme heti, kun lähestyimme lentokenttää.

Näkymä noin 800 metrin korkeudesta.

Miten se heikko ilmanlaatu sitten vaikutti matkaamme? No, voisi sanoa, että ei juuri mitenkään. Hengittäessä en huomannut ilmanlaadun huonoutta ja näin koko reissun aikana valehtelematta ehkä 20 ihmistä joilla oli hengityssuojain. Eniten huonolla ilmanlaadulla oli turistin näkökulmasta vaikutusta maisemiin, sillä pilvenpiirtäjät peittyivät savussa ja sinistä taivasta näimme vain parina päivänä. Pimeän tullen savua ei enää havainnut ja kaupungin valot loistivat kirkkaina savusta huolimatta. Vasta kun keskiviikkona astuin junasta ulos Kuopion rautatieasemalla ja hengitin ihanan raikasta ja viileää ilmaa, tajusin, kuinka huonoa ilmaa olin viimeisen viikon ajan hengittänyt.

Näkymä samalta sillalta kuin 1. kuvassa, mutta pimeän aikaan.

Nyt kun negatiiviset asiat on saatu käsiteltyä alta pois, niin seuraavaksi kirjoitan hieman Singaporen nähtävyyksistä ja aktiviteeteista – esimerkiksi kuvissa näkyvän Gardens by the Bayn superpuut, jotka loistavat viimeisessä kuvassa punaisina, olivat uskomattoman hienoja yövalaistuksessa! Olisi myös kiva kuulla, onko sinun reissullesi sattunut huono ilmanlaatu tai vaikka jokin luonnonilmiö, minkä takia suunnitelmat ovat muuttuneet tai olleet vaarassa muuttua? Itselleni tämä oli ensimmäinen kerta kun näin kävi (vaikka onneksi savun vaikutukset jäivät pieniksi), mutta Teemu on aiemmin joutunut Islannin vuoden 2010 kuuluisan tulivuorenpurkauksen ja siitä johtuneen lentojen peruuntumisen takia jäämään Portugaliin lomalle suunniteltua pidemmäksi ajaksi. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *