Minä <3 Kuopio

Heippa (pitkästä aikaa)!

En ole varmaan ainoa, joka on viettänyt tänä vuonna poikkeuksellisen paljon aikaa omassa kotikaupungissa. Erityisesti keväällä ja alkukesästä ympäri Kuopiota käveleminen oli olennainen osa viikkorytmiäni, kun minnekään muualle ei oikein voinut mennä. Omaa kotikaupunkia on siis tullut tarkasteltua enemmän ja jollain tapaa myös tarkemmin, tai eri näkökulmasta.

Tämän viikon torstaina kun lähdin kävelemään kohti työpaikkaa, heti rapusta ulos astuessani tunsin, että jokin ympäristössä on erilailla kuin aiemmin. Ympäristö oli jotenkin erivärinen..? Työmatkallani kävelen Kuopion torin läpi ja juuri torin kohdalla totuus paljastuikin. Taivas oli upean pinkki ja koko ympäristö hohti vaaleanpunaisena! Taivas jopa värjäsi valkeiden kerrostalojen seinätkin vaaleanpunaisen sävyisiksi. WAU! Tämä valoilmiö piti pysähtyä ikuistamaan.

Tästä valoilmiöstä inspiroituneena ajattelin esitellä lyhyesti muutamia paikkoja rakkaasta kotikaupungistani tämän vuoden aikana ottamieni kuvien avulla. Olen siis asunut Kuopiossa 5 vuotta ja muutaman kuukauden, eli en ole suinkaan täältä kotoisin. Kuopio on kuitenkin vienyt sydämeni (niin kuin myös Pohjois-Karjalasta kotoisin olevan Teemun sydämen). Lisäksi aloitin juuri viime viikolla vakituisen työn Kuopiolaisessa ohjelmistotalossa, mikä ei ainakaan vähennä haluani jäädä tänne. Täällä on siis toistaiseksi hyvä olla!

Seuraavaksi esittelen muutaman Kuopiolaisille todella tutun, sekä minulle tärkeän paikan. Uskokaa tai älkää, mutta tässä seuraavassa kuvassa ei ole minkäänlaista filtteriä!

Ensimmäiset kuvat ovat siis Kuopion torilta, joka on usein äänestetty Suomen parhaaksi toriksi. Tori on Kuopiossa keskustan, ellei koko kaupungin ”sydän” ja erityisesti kesäisin se on täynnä erilaisia kojuja, mutta myös muina vuodenaikoina torilta löytyy mm. ruokakojuja. Ylhäällä näkyvässä kuvassa näkyy Kuopion ihana, vanha kauppahalli ja sen kylkeen rakennettu lasiseinäinen lisäsiipi, josta löytyy kahvila. Vastakkaisella puolella torin päädyssä on kaunis kaupungintalo, joka näkyy seuraavan, toukokuussa otetun kuvan taustalla. Kuopion tori on tietenkin kesäisin paras jätskipaikka!

Seuraavassa kuvassa esiintyy Valkeisenlampi, joutsen sekä Puijon torni. Kuva on otettu 5.5.2020. Valkeisenlampi on lampi lähellä Kuopion keskustaa, tarkemmin keskustan ja viereisen suositun Niiralan asuinalueen välissä. Valkeisenlammen ympäri kiertää hyvin suosittu (lenkki)polku, joka on ehkä noin 1,2 km pitkä. Me asumme lähellä Valkeisenlampea, joten olemme lenkkeilleet sen ympäri kymmeniä, ehkä satoja kertoja. Valkeisenlammen ympäristö on puistomainen ja kesällä – erityisesti tänä kesänä – hyvin suosittu ajan- ja illanviettopaikka. Valkeisenlammen ympäristö on myös mm. opiskelijoiden perinteinen vapunviettopaikka. Valkeisenlammen ”Eteläpäästä” löytyy myös hiekkaranta, en tosin ole varma uisinko tuossa lammessa. Talvisin lammen jäällä kulkee hiihtolatu, jota aion kyllä hyödyntää tänä talvena. Lisäksi lammen ympäriltä löytyy lapsille leikkipaikka sekä aidatut koripallo- ja jalkapallokentät.

Ja tietysti mäkihyppytorni sekä Puijon Torni kohoavat ylväästi lammen pohjoispäädyn maisemassa. Puijon Torni näkyy myös meidän parvekkeelta. Koti on siellä, mistä näkyy Puijon Torni. <3

Meillä on Kuopiossa myös aivan todella kaunis Tuomiokirkko, sekä Snellmanin puisto joka aukeaa kirkon portailta (kuva otettu kirkon portailta puistoon päin). Tuo kirkko tulee olemaan myös meidän vihkikirkko ensi vuoden elokuussa. Tämä kuva on otettu 26.9.2020 ja maisema oli edelleen näin vihreä, eli jotain tällaista se tulee olemaan myös meidän hääpäivänä – toivotaan, että kelit suosivat 14.8.2021! Vuoden 2019 vihkiparit eivät tosin olleet kovin onnekkaita, sillä Snellmanin puisto oli viime kesän ajan myllättynä auki ja sitä koristi kukkien sijaan työmaa-aidat.

Toisessa kuvassa vielä maaliskuinen kuva kirkosta, kuva on siis otettu Snellmanin puistosta kirkolle päin. Kyllä tässä kirkossa kelpaisi mennä vihille myös talvella, vai mitä?

Hävettää myöntää, mutta minusta tuntuu, etten ennen Kuopioon muuttamista (tai seurustelun myötä Kuopiossa ajan viettämistä) oikeastaan tiennyt, mistä Kuopio on tunnettu. Olisin varmaankin yhdistänyt Kuopion vain Matkukseen ja Ikeaan, Puijon Tornia en olisi varmasti tunnistanut jos joku olisi minulle siitä kuvan näyttänyt ja kalakukosta en ollut kuullutkaan. Olen kuitenkin kuullut, että moni paikallinen ei ole juurikaan Puijon Tornissa vieraillut, ehkä se on liian lähellä tai jotain, mutta minä voin ylpeänä kertoa että olen käynyt siellä varmaan kymmenen kertaa.

Vaikka olenkin kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta jossa maasto on hyvin tasaista, järviä ei juurikan ole ja maisemaa vallitsee enemmänkin pellot kuin metsät, tunnen olevani kotona myös Kuopiossa ja molemmat paikat ovat minulle hyvin tärkeitä. Nämä Puijon Tornin näköalatasanteelta, kahdesta eri suunnasta otetut kuvat sen kertovat – meillä Kuopiolaisilla on kaupunki, mutta meillä on myös metsät ja järvet. <3

Näiden lisäksi meillä on Kuopiossa paljon ihania paikkoja lisää – esimerkiksi Väinölänniemi, jossa Kuopiorock järjestetään, sekä Kuopion matkustajasatama, jossa Kuopion Viinijuhlat järjestetään, ovat meille Kuopiolaisille erittäin rakkaita paikkoja. Toivon kovasti, että ensi kesänä pääsemme taas osallistumaan mm. näihin mahtaviin tapahtumiin! Uusia seikkailuja odotellessan koitetaan keskittyä siihen, mitä meillä on nyt saatavilla ja löytää kauneutta sekä mielenkiintoisia paikkoja tutusta ympäristöstä. <3

Hannamari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *