·

Kolmen vuoren vaellus Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Syyskuun toisena viikonloppuna suuntasimme mieheni kanssa kauan suunnitellulle vaellukselle. Kohde vaihtui viime hetkellä Kolista Etelä-Konneveden kansallispuistoon, mutta se ei haitannut, sillä Etelä-Konneveden kansallispuisto oli täysin uusi tuttavuus meille molemmille. Sijainti on myös sopiva, vain tunnin ajomatkan päässä Kuopiosta.

Kolmen vuoren vaellus, reittikuvaus

Olimme valinneet reitiksi etukäteen pisimmän mahdollisen reitin, Kolmen vuoren vaelluksen, sillä halusimme olla kansallispuistossa yön yli. Kolmen vuoren vaellusta kuvataan Luontoon.fi-sivustolla haastavaksi reitiksi, ja sen pituus on kokonaisuudessaan parkkipaikalta laskettuna 16 km.

Suositeltu kiertosuunta tälle reitille on vastapäivään, ja niin me myös sen kiersimme. Meitä tuli kuitenkin vastaan aika paljon retkeilijöitä, joten osa oli valinnut kiertää reitin myötäpäivään. Myötäpäivään kierrettäessä reitin alkuosalle sattuu todella jyrkkä nousupätkä. Älä kuitenkaan huoli, sillä mikäli tykkäät hieman haastavemmista reiteistä, niin myös vastapäivään kiertäessä saa kivuta aika-ajoin hyvin jyrkkää ylämäkeä. Suosittelen reitin kiertämistä vastapäivään.

Reitti on osin jyrkkää ja vaikeakulkuista (esim. kivien päällä kiipeämistä sekä paljon juurakkoa), ja maisemat vaihtelevat koskemattoman metsämaiseman, kauniin järvimaiseman ja jylhien kallioiden välillä. Erityisen vaikutuksen itseeni teki kallioseinämät järven ympärillä. Reitti on hyvin merkitty, ja koska Etelä-Konneveden kansallispuistossa on vain muutamia eri reittivaihtoehtoja, on oikeaa reittiä helppo seurata.

Reitin erityispiirteisiin lukeutuu se, että reitillä ei ole vesipisteitä lainkaan. Koko kansallispuiston pisin reitti on Kolmen vuoren vaellus, ja koska sen pituus on maltilliset 16 kilometriä ja kesto maksimissaan yhden yön/kaksi päivää, on tarvittavan vesimäärän kantaminen mukana mahdollista.

Yöpyminen Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Yöpyminen Etelä-Konneveden kansallispuistossa Kolmen vuoren vaelluksella on mahdollista kahdessa eri paikassa, joko Majaniemen vuokratuvalla tai Enonrannassa. Me yövyimme teltassa Enonrannassa.

Saavuimme paikalle noin klo 17.30, ja paikalla oli jo useampi muu retkikunta. Tämän vuoksi emme enää saaneet aivan optimaalista paikkaa teltalle, joten jouduimme nukkumaan pienessä alamäessä. Enonrannassa on myös kaksi puusta rakennettua telttailupaikkaa, eli ikään kuin pientä terassia, jonka päälle mahtuu sopivasti teltta. Nämä molemmat oli jo varattu kun saavuimme paikalle.

Kolmen vuoren vaelluksen kesto

Kiersimme reitin suositusten mukaisesti, eli vastapäivään. Koska yövyimme Enonrannassa, kävelimme suurimman osan matkasta, noin 11 kilometriä, ensimmäisenä päivänä. Toiselle päivälle jäi reilun 5 kilometrin matka. Poikkesimme kuitenkin pari kertaa reitiltä näköalapaikoille, jolloin matkaa tuli hieman pidemmästi molempina päivinä.

Reitin kerrotaan olevan haastava, ja sen vuoksi myös kulkeminen on yllättävän hidasta ja vauhti voi olla jopa vain 2 km/h. Tämän voin allekirjoittaa, sillä meidän vauhti ei ollut paljoa tuon nopeampi kun kuljimme rinkkojen kanssa ja halusimme nauttia maisemista ja välillä myös pysähtyä ottamaan kuvia. Kolmen vuoren vaellus on kuitenkin mahdollista kiertää myös päiväretkenä.

2 Kommenttia

    1. Sinun blogistasi tuli uutena tietona kyllä tuo, että Etelä-Konneveden kansallispuisto on varsin uusi, perustettu vasta vuonna 2014. On tosiaan haastava reitti, varsinkin jos erehtyy myötäpäivään kiertämään ja ”pääsee” sitä jyrkkää ylämäkeä kapuamaan reitin alkupäässä. Mutta muutoin, jos lähtee aamusta ja reppu ei paina liikaa, niin mennee myös päiväretkenä. Mielellään olisi kiertänyt vaikka pidemmän reitin Etelä-Konneveden kansallispuistossa, jos sellainen olisi ollut tarjolla. 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *