·

Passi vauvalle – käytännön kokemus passin hankkimisesta vauvalle

Vanhemman passi vuodelta 2022 ja vauvan passi vuodelta 2024.
Minun passi vuosimallia 2022 ja vauvan passi vuosimallia 2024.

Passin hankkiminen vauvalle on tärkeä askel, jos suunnittelet matkaa ulkomaille perheesi kanssa. Mikäli aiotte matkustaa vauvan kanssa ulkomaille tänä kesänä, kannattaa hankkia passi vauvalle mahdollisimman pian. Tässä blogitekstissä jaan tuoreen kokemuksen siitä, kuinka hankitaan passi vauvalle!

Voit hakea passia vauvalle sen jälkeen, kun vauvalla on virallinen nimi. Passinhakuprosessi vauvalle on samankaltainen, kuin aikuisellekin: passihakemuksen täyttäminen verkossa, passikuvan ottaminen, käynti poliisilaitoksella (tätä aikuisen ei aina tarvitse tehdä) ja passin noutaminen noutopisteestä. Meidän kohdallamme prosessi eteni näin:

  1. Vauvan passihakemuksen täyttäminen verkossa
  2. Passikuvan ottaminen
  3. Hakemuksen viimeistely ja lähetys
  4. Poliisilaitoksella käynti
  5. Passin noutaminen noutopisteestä.

Vauvan passihakemus poliisin verkkopalvelussa

Vauvan passihakemus hoituu helpoiten huoltajan toimesta poliisin verkkopalvelussa. Voit aloittaa hakemuksen jo ennen kuin passikuva on otettu, ja täydentää hakemusta kuvalla myöhemmin, tai käydä ensin ottamassa kuvan. Hakemusluonnos on voimassa vain tietyn aikaa, eli jos hakemuksen viimeistely viivästyy paljon, joudut aloittamaan sen uudelleen alusta.

Passikuva vauvalle

Passikuvan hankkimiseksi voit käydä vauvan kanssa valokuvaamossa tai ottaa kuvan itse, mutta trust me – et halua ottaa sitä itse. 😁 Kuvassa pään korkeudelle ja ympärille jäävälle tyhjä tilalle on asetettu tarkat pikselimäärät, kasvoilla ei saa olla varjoja, kuvan pitää olla tarpeeksi tarkka, ja näin edespäin. Kuvia ei ”esitarkasteta” poliisin toimesta, eli voit lisätä omasta mielestäsi hyvän kuvan hakemukselle, mutta se voidaan myöhemmin hylätä. Poliisin mukaan passista ei kuitenkaan tarvitse maksaa uudelleen tässä tapauksessa.

Paikallisessa valokuvaamossa kuvan ottaminen hoitui helposti. Meidän vauva (7,5 kk) pystyy jo istumaan, joten hän istui tuolilla ja toinen vanhempi oli vieressä kyykyssä, samalla alaselästä lasta tukien. Kuvaamon salamavalo kiinnitti heti vauvan huomion, ja vauva tapitti vakavissaan suoraan kohti kameraa.  

Lopuksi valokuvaaja lisäsi passikuvan poliisin palveluun, josta huoltajalle tulee heti kuvatunnuksen sisältävä tekstiviesti.

Vauvan passihakemuksen täydentäminen ja lähettäminen

Kuvaamossa käynnin jälkeen täydensimme passihakemusta kuvalla. Jotta vauvan passihakemus voidaan lähettää, tarvitaan vielä suostumus molemmilta huoltajilta. Suostumuspyyntö tuli toiselle huoltajalle sähköpostiin, toinen oli antanut suostumuksensa jo hakemusta tehdessä. Suostumuksen voi käydä myös antamassa paikan päällä poliisilaitoksella.

Passi maksetaan hakemuksen lähettämisen yhteydessä. Passin hinta oli huhtikuussa 2024 sähköisellä hakemuksella haettaessa 44 euroa.

Käynti poliisilaitoksella vauvan kanssa

Hakemuksen lähettämisen jälkeen vaaditaan vielä käynti poliisilaitoksella, jonka jälkeen passihakemusta aletaan käsitellä. Poliisilaitokselle voi joko varata ajan, tai asioida ilman ajanvarausta, jonottamalla lupapalveluihin. Me päädyimme jonottamaan, sillä huhtikuun lopussa passihakemusta lähettäessämme ensimmäinen varattavissa oleva aika oli vasta kesäkuussa, reilu viikko ennen reissuun lähtöä. Jos et halua jonottaa, kannattaa passia hakea jo useampi kuukausi ennen matkaa, jotta kerkeät asioida poliisilaitoksella ajanvarauksella hyvissä ajoin ennen matkaa.

Me menimme jonottamaan Kuopion poliisilaitokselle eräänä torstaiaamuna. Saavuimme paikalle klo 7.59, eli minuuttia ennen lupapalveluiden aukeamista, ja poliisilaitoksen ovella oli jo noin 10 henkilöä jonossa. Lopulta jonottamiseen meni 35 minuuttia ja asiointiin 5 minuuttia, eli pääsimme lähtemään kotiin klo 8.40, myös vauva jaksoi tämän reissun mainiosti. Tämä tilanne siis toukokuun 2024 alussa.

Poliisilaitoksella lapsen kanssa ei tarvitse olla kuin toisen huoltajista. Huoltaja voi olla eri kuin se, joka on täyttänyt verkossa passihakemuksen (näin oli meidänkin tapauksessa). Poliisilaitoksella virkailija pyysi minua näyttämään omaa passiani sekä vertasi vauvaa hakemuksen passikuvaan (ja kehui sitä onnistuneeksi, kuulemma vauvoilla on harvoin suu kiinni passikuvassa 😁). Alle 12-vuotiaalta ei oteta sormenjälkiä.

Tässä vaiheessa olisi ollut mahdollista vielä valita lisämaksua vastaan pikapassi, eli normaali passi nopeammalla toimitusajalla. Pikapassin toimitusaika on 2-4 arkipäivää ja normaalin 8 arkipäivää (poliisi.fi). Lopulta saimme normaalin passin kolmessa arkipäivässä.

Passin noutaminen noutopisteestä

Kun passi on noudettavissa, tulee siitä tekstiviesti passihakemuksessa olevaan puhelinnumeroon. Me kävimme poliisilaitoksella torstaina, ja passi oli noudettavissa R-Kioskilta puoliltapäivin seuraavana tiistaina. Passin voi noutaa kumpi vain huoltajista. Passia noutaessa huoltajalla tulee olla oma passi tai henkilökortti mukana.

Meidän ensimmäiseen ulkomaanmatkaan perheenä on reilu kuukausi aikaa, ja nyt meillä on voimassa oleva passi vauvalle! 😍 Meidän vuoden 2024 matkasuunnitelmista voit lukea aiemmasta blogikirjoituksestani.

Lisätietoa passin hakemisesta alaikäiselle löydät poliisin virallisilta verkkosivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *