Lentäminen vauvan kanssa – kokemus ja vinkkejä

Me lensimme kesäkuussa 9 kuukauden ikäisen vauvan kanssa Nizzaan ja takaisin. Vaikka lentäminen vauvan kanssa jännittää monia vanhempia etukäteen, minä en oikein osannut jännittää, sillä vauvamme on aina sopeutunut hyvin uusiin tilanteisiin. Ja niin kävi tälläkin kertaa! 😊

Miten lentäminen vauvan kanssa sujui? Mitä lentokentällä tapahtui vauvan kanssa? Tässä omakohtainen kokemukseni ja vinkkejä vauvan kanssa lentämiseen!

Matkustuspäivä ja ensimmäinen lento vauvan kanssa

Lähdimme kotoa Pohjois-Savosta aamulla klo 8, ja lentokentälle saavuimme yhden pysähdyksen taktiikalla ja Lentoparkin kautta klo 13.30, eli 3 h ennen lentoa. Finnair oli tiedottanut mahdollisista ruuhkista erikoismatkatavaroiden kanssa, jonka vuoksi olimme kentällä hyvissä ajoin. Meidän vauva on onneksi hyvä matkustamaan autossa, hän nukkui puolet ajomatkasta ja viihtyi hyvin yksinään takapenkillä.

Lentokentälle saapuminen

Olimme tehneet check-inin etukäteen Finnairin sovelluksella, joten kentällä meidän tarvitsi vain jättää matkatavarat baggage dropiin. Helsinki-Vantaalla myös ruumaan menevät rattaat jätetään baggage dropiin, joillain muilla kentillä ne saa viedä portille asti, josta lentoyhtiön työntekijä vie ne ruumaan.

Meillä on Maxi-Cosi Leona 2 -matkarattaat, jotka eivät mahdu käsimatkatavaroihin, joten olimme vuokranneet rattaiden kuljetukseen ruumassa Stokken Prampackin. Esim. Finnairin käsimatkatavaran enimmäismitat ovat 55 cm x 40 cm x 23 cm, ja näihin mittoihin ei virallisesti mene juuri mitkään matkarattaat – ei edes käsimatkatavarakokoisina pidetyt Babyzen Yoyo -rattaat. Lentokenttävirkailijat kuitenkin yleensä päästävät Yoyot (tai vastaavan kokoiset) koneeseen. Huomioithan, että sylilapsen lippuun ei kuulu käsimatkatavaroita (ainakaan Finnairilla), joten rattaat menevät aikuisen käsimatkatavarasta. Ruumaan rattaat ja turvakaukalon/-istuimen saa laittaa ilmaiseksi.

Tulostimme kaikkiin kolmeen laukkuun tagit itsepalvelupisteellä. Rattaat piti viedä erikoismatkatavaroiden omalle baggage drop -pisteelle, joka sijaitsee lähellä turvatarkastusta. Vauva oli tässä vaiheessa siirretty kantoreppuun.

Turvatarkastus vauvan kanssa

Helsinki-Vantaalla lapsiperheet pääsevät turvatarkastukseen ohituskaistaa pitkin, joten pääsimme kävelemään suoraan turvatarkastukseen ilman jonottamista. Vauva sai olla kantorepussa turvatarkastuksen ajan, mutta minulle tehtiin ylimääräinen tarkastus kantorepun vuoksi. Vauvanruokia saa viedä niin paljon kuin lennolla arvioit vauvan tarvitsevan, nesterajoituksista välittämättä. Kokemus turvatarkastuksesta oli erinomainen, myöhemmin kerron kokemuksen Nizzan hieman kankeammasta turvatarkastuksesta.

Kantoreppu oli meille yksi tärkeimmistä varusteista matkustaessa.

Ennen lentoa

Boardingia odottaessa leikitimme vauvaa, imetin ja vaihdoin vaipan. Laitoin vauvan kantoreppuun kun lähdimme kävelemään portille, ja hän nukahtikin odotellessamme boardingin alkamista. Finnairin lennoilla pienten lasten kanssa pääsee pre-boarding groupiin, eli ensimmäisenä koneeseen. Ensimmäisenä koneeseen menemisessä on puolensa ja puolensa – toisaalta se lisää lentokoneessa vietettyä aikaa, toisaalta silloin saa asettua rauhassa omalle paikalle, ilman niskaan hengittävää ihmisjonoa.

Koneeseen nouseminen

Meillä oli vauvan kanssa ikkunapaikka, Teemulla keskipaikka. Heti istuuduttuamme lentoemäntä tuli ohjeistamaan turvavyön käytössä: nousun ja laskun ajaksi vauva tulee kiinnittää erillisellä, vauvalle tarkoitetulla turvavyöllä vanhemman turvavyöhön. Vauva ei siis voi olla kantorepussa nousun aikana. Hän kertoi, että vauvalle turvallisinta on olla nousun ja laskeutumisen aikana kasvot eteenpäin, mutta ymmärtääkseni tämä ei ole pakollista, sillä monet imettävät nousun ja laskeutumisen aikana. Lisäksi meille annettiin hätätilannetta varten vauvan pelastusliivit.

Kun boarding oli valmis, tuli aika siirtää vauva kantorepusta turvavyöhön. Ajattelin, että nyt vauva herää, mutta yllättäen hän jatkoikin unia! Laitoin harsoviltin peitoksi, ja unet jatkuivat vielä 45 minuuttia nousun jälkeen. Olimme Teemun kanssa yhtä hymyä, kun katsoimme sylissäni tyytyväisenä nukkuvaa vauvaa. 😊

Lennolla vauvan kanssa

Kun vauva heräsi, otimme hoitolaukusta lelut esille. Olimme ottaneet mukaan myös yhden täysin uuden lelun, lelukaukosäätimen. Lentokoneessa on sen verran meteliä, että lelukaukosäätimen pienet äänitehosteet eivät haitanneet. Varsinaisten lelujen lisäksi muun muassa tyhjä muovipullo viihdytti vauvaa lennolla.

Lentomme lähti iltapäivällä, joten olimme ilmassa päivällisaikaan. Mielestäni pussiruuat ovat helpoimpia matkustaessa, joten päivälliseksi oli mukana Semperin pussiruoka, joka maistuu ainakin meidän vauvalle huoneenlämpöisenä. Lisäksi meillä oli pienessä eväsrasiassa kurkkutikkuja ja minigripissä maissinaksuja.

Vauva jatkoi unia sylissä, vaikka hänet piti siirtää turvavyöhön (näkyy kuvassa).
Meillä oli mukana asiaankuuluvasti Finnairin retrolelu, jonka Teemu tai hänen veljensä on saanut Finnairin lennolta 90-luvulla. 😊

Lento meni todella hyvin! Vähintään toinen vanhemmista leikitti vuorollaan lasta. Söimme eväitä vuorotellen, mutta mitään ”omia juttuja” emme tehneet (esim. kirjan lukeminen), sillä olimme asennoituneet keskittymään vauvan viihtyvyyteen. Nizzan lento on todella lyhyt aika elämästä, joten se menee aikuisilta vaikka päällään seisten. 😉 Imettäminen onnistui lentokoneessa hyvin, ja vaippaa ei tarvinnut vaihtaa kertaakaan.

Ainoa pieni haaste oli estää lasta rummuttamasta tai potkimasta edessä olevan istuimen selkänojaa. Paineita lisäsi se, että meidät oli laitettu istumaan ensimmäiseen riviin businessluokan takana (pienissä koneissa businessluokka erotetaan pelkällä verholla). Edessä istuva henkilö odotti varmasti saavansa businessluokassa lisämukavuutta, ei potkuja selkänojaan. 😁 Tarkkana sai siis olla! Leluja sai myös vähän väliä nostella lattialta.

Laskeutumisen jälkeen

Olimme suoraan sanoen äimistyneitä, kuinka hyvin lento meni! Laskeutumisen jälkeen siirsin vauvan takaisin kantoreppuun. Rattaat tulivat erikoismatkatavarahihnalle, jota ei ole selkeästi merkitty, mutta se on muita lyhyempi, suora hihna suurin piirtein matkatavarahallin puolessa välissä. Erikoismatkatavarat tulivat viimeisenä, joten jouduimme odottamaan hieman pidempään.

Toinen lento vauvan kanssa

Takaisin tullessa lento meni myös todella hyvin. Tällä kertaa vauva oli hereillä nousun ajan, mutta nukahti lennon loppupuolella vajaaksi tunniksi. Tällä lennolla Teemu kävi vaihtamassa vauvalle vaipan vessassa, jossa oli todella hyvä hoitotaso. Helsinki-Vantaalla rattaat tulivat matkatavarahallin perälle erikoismatkatavaroiden hihnalle.

Kokemus Nizzan lentokentästä

Nizzan lentokentän toimintatavat poikkesivat hieman Helsinki-Vantaasta. Turvatarkastukseen ei ollut ohituskaistaa lapsiperheille, mutta jonotusaika oli vain 10 minuuttia. Vauvaa ei myöskään saanut pitää kantorepussa turvatarkastuksen ajan, vaan vauva piti ottaa syliin, ja laittaa kantoreppu hihnalle. Vauvan ruoat syynättiin tarkkaan turvatarkastuksessa, ensin kysyttiin ovatko nämä vauvan ruokia, ja sen jälkeen niistä otettiin jonkinlaiset testit. Lisäksi lentolippu piti skannata toistamiseen, ennen kuin sai kävellä portin läpi, mitä en meinannut huomata.

Turvatarkastus tuntui kankealta, ja kaiken lisäksi meillä oli kiire. Olimme tulleet lähtöselvitysjonoon (matkatavaroiden vuoksi) 1 h 50 min ennen lentoa. Jonossa oli vain meidän lennon matkustajia, mutta se liikkui uskomattoman hitaasti. Lento oli ylibuukattu, mikä ainakin osaltaan vaikutti asiaan. Jonottamiseen meni yli tunti, jonka jälkeen meidän piti vielä kiikuttaa rattaat erikoismatkatavarapisteelle, joka oli onneksi lähellä. Sen jälkeen kiirehdimme suoraan turvatarkastukseen ja portille.

Lopulta olimme portilla samalla minuutilla, kuin boardingin olisi pitänyt alkaa! Koska emme olleet lähellekään viimeisiä lähtöselvitysjonossa, eivät kaikki millään olleet voineet keretä portille. Onneksi lento oli jo Suomesta tullessa myöhässä, joten kerkesimme käydä ostamassa evästä lennolle, ja kaikki kerkesivät (tai odotettiin) koneeseen. Eipä ole ikinä sattunut kohdalle noin hidasta toimintaa. Hyvä muistutus, miksi lentokentällä on hyvä olla ainakin 2 h etukäteen!

Vinkkejä vauvan kanssa lentämiseen

Tässä vielä koottuna parhaat vinkit vauvan kanssa lentämiseen! Nämä vinkit perustuvat kokemukseeni 9 kuukauden ikäisen vauvan kanssa lentämisestä 3-4 h kestävillä lennoilla.

  1. Rento asenne – se menee niin kuin menee. Tämä lento on vain lyhyt aika elämästä. Yrität vain parhaasi pitääksesi vauvan tyytyväisenä. Ystävällisyyden nimissä on tietenkin suotavaa, ettet päästä vauvaa esimerkiksi potkimaan edessä olevaa selkänojaa.
  2. Hyvät lelut. Viihdykkeiden kanssa ei kannata pihtailla, vaan vaihtoehtoja on hyvä olla mukana. Voi olla hyvä idea ottaa mukaan jokin täysin uusi lelu. Lentokoneessa on myös sen verran meteliä, että lelujen pienet äänitehosteet eivät haittaa. Yölennolla en ottaisi äänekkäitä leluja käyttöön.
  3. Hoitolaukku, joka mahtuu penkin alle. Ota käsimatkatavaroihin pieni hoitolaukku, jossa on vain vauvan tavaroita. Tällöin laukusta myös löytää helposti sen, mitä etsii. Kun hoitolaukku on edessä olevan penkin alla, on sieltä helppo kurottaa tavaroita lennon aikana. Pakkaa hoitolaukkuun reilusti ruokaa (pussiruokaa/naksuja/kurkkutikkuja yms. – huomioi, että lento voi olla myöhässä), leluja, vaihtovaatteet, kevyt peitto (esim. harsoviltti), harso, baby wipesejä, vaippoja sekä vaipanvaihtoalusta ja pikkupyyhe.
  4. Kantoreppu. Suosittelen ottamaan kantorepun käsimatkatavaroihin, mikäli teillä on tapana käyttää kantoreppua. Vaikka rattaat menisivätkin käsimatkatavaroihin, ainakin pienemmissä koneissa ne on laitettava kasaan ennen boardingia. Meitä ei haitannut ollenkaan, että matkarattaat eivät mahtuneet käsimatkatavaroihin, sillä pelkällä kantorepullakin pärjää kentällä.
  5. Hyvä (niska)tyyny. Me unohdimme niskatyynyt, mutta niistä olisi ollut apua, kun vauva nukkuu. Meillä on tämänkaltaiset niskatyynyt, jotka saa taitettua mihin asentoon vain. Tällainen tyyny olisi ollut sopiva tukemaan vauvan nukkumisasentoa, tai minun käsivartta, kun vauva nukkui sylissäni.

Mikäli lentäminen vauvan kanssa jännittää ja mietit, uskaltaako matkalle lähteä, niin rohkaisen lähtemään! Todennäköisesti kaikki menee hyvin, ja muista, että lento on vain pieni hetki elämästä. Kohteessa matkustaminen tuntuu jo kaiken vaivan arvoiselta. 😊

Lisää kokemuksia ja vinkkejä lasten kanssa matkailuun löydät Instagram-tililtäni @hannamarihenrika. ❤ Luethan myös tähän matkaan liittyvän blogitekstini, jossa kerron kahdesta päivästä Nizzassa vauvan kanssa.

Oletko sinä lentänyt vauvan kanssa? Miten sujui, ja mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi? 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *