Vauvan kanssa ulkomaille – miten valita kohde?

Olemme mieheni kanssa tuoreita vanhempia, sillä perheeseemme syntyi tyttö syyskuussa 2023. Tähän mennessä olemme matkustaneet vauvan kanssa kotimaassa, lähinnä sukulaisten ja ystävien luo autolla, sekä kerran junalla Helsinkiin. Raskauden ja koko vuoden 2023 ensimmäisen puolikkaan kestäneen talon rakentamisen aikana matkakuume pääsi kasvamaan suureksi, joten olemme innoissamme voidessamme pian matkustaa vauvan kanssa ulkomaille!

Mukana muutama kuva toissa viikonlopun matkalta Helsinkiin (vauvan ensimmäinen junamatka), jossa kävimme Matkamessuilla sekä tapaamassa sukulaisia.

Minne matkustaa vauvan kanssa?

Internet on pullollaan listoja sopivista matkakohteista lasten, tai vielä tarkemmin vauvan, kanssa matkustamiseen. Näistä listoista voi etsiä inspiraatiota hyväksi todetuista kohteista. Esimerkiksi Lonely Planetin listauksessa on mainittu suomalaistenkin suosimia kohteita, kuten Espanjan Mallorca tai Ko Samui Thaimaassa. Lisäksi Facebookista löytyy ryhmiä, kuten Lasten kanssa matkailu ja Travelling With Babies And Toddlers, joissa lapsiperheet jakavat kokemuksiaan eri kohteista, sekä käytännön vinkkejä matkustamiseen.

Suomalaisten suosikkikohteisiin lukeutuu muun muassa Kanariansaaret, Turkki sekä Kreikka, joihin on tarjolla runsaasti pakettimatkoja. Pakettimatka on monella tapaa helppo ratkaisu lasten kanssa matkustaessa, ja ne ovatkin erityisen suosittuja lapsiperheiden keskuudessa. Vauva ei kuitenkaan vielä ymmärrä esimerkiksi vesipuistojen tai hotellin järjestämien kerhojen päälle. Itselleni on tärkeää, että kohde on meidän aikuisten mielestä mielenkiintoinen, mutta samalla lapsiystävällinen. 😊

Vauvan rattaissa Helsingin päärautatieasemalla ensimmäisen junamatkan jälkeen.

Kun matkustaa vauvan kanssa ulkomaille, täytyy monessa asiassa toimia vauvan ehdoilla. Se, millaisia vauvan tuomat muutokset aiempiin matkailutottumuksiin verrattuna ovat, riippuu omista tottumuksista. Viimeisin matkamme mieheni kanssa suuntautui Kilimanjarolle, ja tämän kaltaiset ”extremekohteet” eivät sovi vauvoille, tai edes lapsille. Lisäksi lapsen kanssa matkustaessa valitaan yleensä hyvin turvallinen kohde, vaikka ilman lasta voisikin ottaa hieman suuremman riskin turvallisuuden suhteen.

Tietyntyyppiset reissut, kuten Afrikan safari josta haaveilemme, eivät sovi pienille lapsille. Safarille voi kuitenkin lähteä jo hieman isomman lapsen kanssa, joten jätämme tämän haaveen odottamaan tulevaisuutta. Lisäksi kohteen valintaan voi vaikuttaa esimerkiksi rokotesuositukset, aikaero sekä matkustusaika, joista kerron myöhemmin tässä blogikirjoituksessa.

Matkan aktiviteetit

Lasten kanssa matkustaessa aikataulua ei voi suunnitella liian tiukaksi, ja suunnitelmien muutokset ovat entistä todennäköisempiä. Yö- ja päiväuniajat on otettava huomioon, sillä pieni lapsi ei jaksa olla liikenteessä koko päivää, ainakaan ilman päiväunia.

Pieni vauva ei vielä osaa toivoa aktiviteetteja, mutta jo vuoden ikäinen lapsi alkaa olemaan vaativampi tekemisen suhteen. Vauvan kanssa tärkeintä onkin valita matkalle aktiviteetteja, joihin vauvan voi ottaa mukaan, ellei esimerkiksi toinen vanhempi ole vauvan kanssa sillä aikaa. Tämä vaikuttaa luonnollisesti myös matkakohteen valintaan. Olimme viime viikonloppuna Helsingissä, ja erään kiinnostavan taidemuseon näyttely ei sopinut pienille lapsille vilkkuvien valojen ja voimakkaiden äänien takia, joten skippasimme sen. Itse ajattelen suosivani vauvan/pienen lapsen kanssa matkustaessa rentoja kohteita, joissa voi hyvällä omallatunnolla vain olla, kokematta jäävänsä jostain paitsi.

Vauvaa isompien lasten kanssa matkustaessa taas on hyvä löytää tasapaino kaikille mieluisan tekemisen väliltä. Jotkut tykkäävät matkustaa kaveripariskunnan tai isovanhempien kanssa, mikä mahdollistaa vanhemmille hetken lapsivapaata ja mahdollisuuden tehdä itselle mieluisia asioita muiden hoitaessa lasta.

Vauva nukkuu rattaissa ravintolassa.
Kampin Lie Mi -ravintolassa syömässä illalla päiväuniaikaan.

Rokotukset

Vauvan kanssa ulkomaille matkustaessa tulee huomioida rokotusten aikataulut. MPR eli tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa aikaisintaan 1-vuotiaana. Esimerkiksi tuhkarokkoa esiintyy edelleen epidemioina myös kehittyneissä valtioissa, myös Suomessa aika-ajoin, ja vaikka matkakohteessa ei esiintyisi juuri sillä hetkellä tuhkarokkoa, taudin voi saada lentokentältä. MPR-rokotteen voi kuitenkin saada aikaistetusti 6 kuukauden iästä alkaen, jolloin kyseessä on ylimääräinen annos, joka ei korvaa 1-vuotiaana annettavaa rokoteannosta. A-hepatiitti- sekä A+B-hepatiitti -yhdistelmärokote taas voidaan antaa aikaisintaan 1-vuotiaana, mutta pelkän B-hepatiittirokotteen voi antaa jo vastasyntyneestä lähtien (lähde: rokote.fi). Sitten on vielä maat, joissa tarvitaan esimerkiksi keltakuumerokotetta.

Me aloitamme ulkomaanmatkailun vauvan ollessa yli 6 kuukautta, jotta hän kerkeää saada aikaistetun MPR-rokotteen. Neuvolalääkäri suositteli MPR-rokotetta aikaistettuna myös Euroopan sisällä matkustettaessa. Rokotteet tulee ottaa hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta rokotteen antama suoja on voimassa. Pikkujätti suosittelee selvittämään 1-2 kuukautta ennen matkaa, mitä lisärokotteita perheesi tarvitsee. Parhaimman tiedon rokotuksista saat aina terveydenhuollon ammattilaisilta.

Terveydenhuolto kohdemaassa

Millä tasolla kohdemaan terveydenhuolto on? Missä on lähin sairaala? Aikuiset saattaa ajatella, että kyllä minä selviän, vaikka terveydenhuollon taso olisi heikompi. Lapsen kanssa ei yleensä olla valmiita ottamaan yhtä isoja riskejä. Ennen matkaa on myös varmistettava, sisältyykö vauvan matkavakuutus mukana olevan vanhemman matkavakuutukseen, ja ottaa tarvittaessa vauvalle oma matkavakuutus. Matkavakuutus on hyvä olla voimassa myös kotimaan matkoilla.

Vauva kannettavana sylissä Matkamessuilla.
Matkamessuilla vauva viihtyi herättyään sylissä.

Matkan pituus, matkustamiseen käytettävä aika ja aikaero

Näiden kolmen väliltä tasapainon löytäminen voi tuntua haastavalta. Pitkä lento vauvan kanssa voi jännittää etukäteen, vaikka todennäköisesti kaikki meneekin hyvin. Monet suosivat suoria lentoja, jolloin myös matkustusaika on lyhyempi. Tällä hetkellä (tammikuu 2024) Aasiaan on tarjolla vähemmän suoria lentoja kuin muutama vuosi sitten, ja matkustusajat ovat pidemmät, johtuen Venäjän ilmatilan kiertämisestä. Välilaskussa on kuitenkin myös omat puolensa, ja se voi jopa toimia hyvänä hengähdystaukona lentojen välissä. Autolla matkustaessa matkaan on hyvä varata enemmän aikaa, kuin ilman vauvaa. Pidemmillä matkoilla pysähdyksiä on varmasti tiedossa, eikä kaukalossakaan saa suositusten mukaan olla liian kauaa kerralla.

Matkustamiseen käytettävä aika verrattuna kohteessa vietettyyn aikaan, sekä kohteen ja kotimaan välinen aikaero, voivat vaikuttavat kohteen valintaan. Vauvalta ei voi odottaa rytmin kääntämistä matkan ajaksi, jonka vuoksi monet suosivat pienen aikaeron kohteita. Euroopan sisällä sekä Afrikkaan matkustaessa aikaerot ovat pienet, enintään pari tuntia. Jotkut eivät haluakaan lähteä esimerkiksi Thaimaahan, jonne on pitkät lennot sekä 5 tunnin aikaero, alle kahdeksi viikoksi.

Junassa pienikin saa oman matkalipun!

Meidän ensimmäinen matka vauvan kanssa ulkomaille

Meidän ensimmäiseksi kohteeksi vauvan kanssa valikoitui Ranskan Nizza, jonne matkustamme kesäkuussa. Haluamme ensisijaisesti matkustaa uusiin maihin, joten monet Euroopan turvalliset ja helpot, suositut maat tai kohteet ovat pois rajattuja. Emme kuitenkaan ole täysin ehdottomia maabongauksen suhteen, olenhan käynyt Ranskassa jo pari kertaa, en kuitenkaan Nizzassa. Matkakohteen valintaan vaikutti tällä kertaa kohteen kiinnostavuuden ja turvallisuuden lisäksi mm. kohteessa liikkumisen helppous, sopiva tekeminen, suorat lennot sekä haluttu matkan ajankohta. Aiomme myös käydä junalla Monacossa, josta saan uuden maan.

Jos sinä olet matkustanut vauvan kanssa ulkomaille, mikä oli teidän ensimmäinen matkakohde ja minkä ikäinen vauva oli? 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *