4+1 syytä matkustaa pienen lapsen kanssa

”Miksi matkustaa, kun lapsi ei kuitenkaan muista matkaa jälkeenpäin”, ”Ei matkasta pienten lasten kanssa voi nauttia” – kuulostaako nämä argumentit tutuilta? Tällaisten kommenttien kuuleminen voi saada tuoreen vanhemman pelkäämään matkustamista etukäteen, tai jopa kyseenalaistamaan, voiko lapsen kanssa edes matkustaa. Kuitenkin, jokainen tuttavani jolta olen henkilökohtaisesti kysynyt esimerkiksi vinkkejä vauvan kanssa lentomatkustamiseen, on kannustanut ja rohkaissut lähtemään matkalle. En siis ole vielä kuullut kenenkään katuneen matkalle lähtemistä. Me emme vielä ole matkustaneet vauvan kanssa, mutta ensimmäinen ulkomaanmatka on tulossa kun lapsemme on 9 kuukautta, ja toinen kun hän on reilun vuoden ikäinen. Olemme lähdössä matkoille avoimin mielin ja positiivisella asenteella.

Seuraavaksi haluan esittää 4+1 hyvää syytä matkustaa pienen lapsen kanssa! Lisään vielä, että pienten lasten kanssa ei todellakaan ole pakko matkustaa mikäli se ei tunnu sopivalta – tämän kirjoituksen tarkoituksena on vain tarjota vaihtoehtoisia, positiivisia argumentteja. 😊

1. Myös pieni lapsi nauttii elämyksistä

Yleisen tiedon mukaan lapsen varhaisimmat muistot ovat yleensä 3-4 ikävuoden paikkeilta. Tämä ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että pienikin lapsi innostuu ja nauttii erilaisten (uusien) asioiden näkemisestä ja kokemisesta. Esimerkiksi erilaisten eläinten näkeminen tai vedessä polskuttelu tuovat iloa pienelle lapselle, ja sen kautta myös vanhemmille. Lapset voivat innostua suunnattomasti aivan pienimmistäkin asioista, ja löydätte matkalla varmasti paljon ilon aiheita ja mukavia hetkiä. Tuskin kotonakaan kukaan argumentoi, että ei kannata vaivautua lähtemään leikkipuistoon leikkimään tai kaverille kylään siksi, että lapsi ei sitä kuitenkaan tule myöhemmin muistamaan.

2. Arvokkaita muistoja vanhemmille

Vaikka lapset eivät matkoja muistaisikaan, niin vanhemmat, sekä mahdollinen muu matkaseurue, muistavat ne lopun elämäänsä. Matkailu lasten kanssa on muistojen luomista siinä missä ilman lapsiakin, eikä sinun omien muistojesi arvoa heikennä se, että lapsesi eivät matkaa tule vanhempina enää muistamaan. Voit myös jälkeenpäin kertoa lapsellesi tarinoita sekä näyttää kuvia ja videoita yhteisiltä matkoiltanne!

3. Vaihtelua arkeen

Matkailu tuo vaihtelua arkeen myös lapsiperheessä. Motivaatio matkalle lähtemiseen voi edelleen olla sama – oli se sitten lämmöstä nauttiminen, arjesta irtautuminen, uusien maiden tai kulttuurien näkeminen, se että pääset joka päivä valmiiseen pöytään all inclusive -hotellissa, tai jokin muu henkilökohtainen motivaatiotekijäsi. Erityisesti kotiäidillä tai -isällä päivät saattavat alkaa nopeasti toistaa toisiaan, jolloin matkailu tuo aivan taatusti vaihtelua arkeen. En kiellä, etteikö lasten kanssa matkustaminen voisi tuntua raskaammalta, kuin ilman lapsia matkustaminen. Minun mielestäni on kuitenkin ihanaa ja motivoivaa, kun on jotain, mitä odottaa (varsinkin, jos se jokin on matka).

Joku voi lytätä tämän sanomalla, että samalla tavalla reissussakin pitää vaihtaa vaippaa ja syöttää ja nukuttaa päiväunille – totta tämäkin, mutta minä ainakin teen mielelläni arkisia juttuja välillä eri ympäristössä. Vaihtelu virkistää. 😉

4. Omista kiinnostuksenkohteista kiinni pitäminen

Vanhemmuus muuttaa elämää, mutta omista kiinnostuksenkohteista ei tarvitse luopua – ainakaan silloin, kun kyseessä on matkustaminen. Jos olet aiemmin matkustanut, on myös pienten lasten kanssa mahdollista matkustaa, tietyin reunaehdoin. Jos matkustaminen on intohimosi ja tekee sinut onnelliseksi, lähde rohkeasti matkalle myös lasten kanssa – olen lähes varma, että et tule katumaan sitä jälkeenpäin! Riippuen matkailutottumuksistasi, matkojen luonnetta tai matkakohteita voi joutua pohtimaan uusiksi. Onneksi hyviä lapsiperheille sopivia kohteita on tarjolla vaikka kuin paljon.

Minun matkustustottumuksiini sekä kiinnostuksenkohteisiini kuuluu esimerkiksi tavoite vierailla mahdollisimman monessa eri maassa. Sopivan matkakohteen valinnasta vauvan kanssa kirjoitin aiemmassa blogitekstissäni.

+1: Alle 2-vuotias matkustaa lähes ilmaiseksi

Tämä koskee erityisesti alle 2-vuotiaiden vanhempia: alle 2-vuotias (sylilapsi/infant) matkustaa lähes ilmaiseksi! Lentäessä lapsesta joutuu maksamaan enemmän vasta kun hän on yli 2-vuotias, tai haluat muusta syystä varata hänelle jo aiemmin oman istuimen lentokoneesta. Tätä ennen sylissä matkustavasta lapsesta maksetaan vain pieni, lähestulkoon nimellinen summa. Lisäksi useat muut matkan kulut (esim. julkinen liikenne, majoitus, pääsyliput eri paikkoihin) ovat edulliset pienelle lapselle. Jos haluat matkustaa maata pitkin, ovat myös junaliput pienimmille matkustajille ilmaisia tai lähes ilmaisia.

Me esimerkiksi lennämme kesäkuussa Finnairilla, jolla sylilapsesta maksettava summa on 10 % aikuisen lentolipun perushinnasta. Myös toisella pian käyttämällämme yhtiöllä Turkish Airlinesilla se on Seatgurun, sekä oman havainnointini mukaan 10 % aikuisen lentolipun perushinnasta + pieni vero. Huomasin omista lipuistamme, että laskutapa on kuitenkin hieman eri: Finnairin hintaerittelyssä lentolipun hinta muodostuu perushinnasta + verosta ja maksuista, kun taas Turkish Airlinesilla perushinnasta + polttoainekulusta + verosta ja maksuista, ja sylilapsen lipun hinta lasketaan pelkän perushinnan (joka oli meillä hieman pienempi kuin polttoainekulut) perusteella. Sylilapsen lippu on siis suhteessa aikuisen lippuun huomattavasti edullisempi Turkish Airlinesilla kuin Finnairilla: Nizzan lennot (Finnair) maksavat lapsellemme 28 €, ja Mauritiuksen lennot (Turkish Airlines) 35 €, vaikka aikuisen lipun hinnoissa on huomattava ero (319 € vs. 835 €). Käyttämiemme lentoyhtiöiden ehtojen mukaan lapsen täytyy olla alle 2-vuotias vielä paluupäivänäkin, jotta hänet lasketaan matkalla sylilapseksi.

Tässä kuvassa minä ja veljeni lähdössä ensimmäistä kertaa ulkomaille. Olin tuolloin jo 9-vuotias, joten muistan monia asioita matkalta.

Onko sinulla omakohtaista kokemusta pienten lasten kanssa matkustamisesta? Jos kyllä, millaiset muistot sinulle on jäänyt? Tai löytyykö esimerkiksi lähipiiristäsi matkustelevia lapsiperheitä? 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *