Vauvan kanssa ulkomaille – miten valita kohde?
Olemme mieheni kanssa tuoreita vanhempia, sillä perheeseemme syntyi tyttö syyskuussa 2023. Tähän mennessä olemme matkustaneet vauvan kanssa kotimaassa, lähinnä sukulaisten ja ystävien luo autolla, sekä kerran junalla Helsinkiin. Ensimmäinen ulkomaanmatka on kuitenkin varattu kesälle 2024, ja odotamme innolla ensimmäistä matkaamme lapsiperheenä!
Tässä tekstissä kerron, millaisia asioita me kävimme läpi sopivaa kohdetta valitessa ja mitä on hyvä ottaa huomioon. Kokemukseni passin hankkimisesta vauvalle taas voit lukea tästä blogitekstistä. Tässä kirjoituksessa on mukana muutama kuva toissa viikonlopun matkalta Helsinkiin (vauvan ensimmäinen junamatka), jossa kävimme Matkamessuilla sekä tapaamassa sukulaisia.
Minne voi matkustaa vauvan kanssa?
Kun matkustaa vauvan kanssa ulkomaille, täytyy monessa asiassa toimia vauvan ehdoilla, alkaen kohteen valinnasta. Onneksi maailma on pullollaan kohteita, jotka sopivat myös vauvan kanssa matkustamiseen. Jos pää lyö tyhjää ja kaipaat inspiraatiota kohteen valintaan, löytyy internetistä listoja sopivista matkakohteista lasten tai vauvan kanssa. Näistä listoista voi etsiä inspiraatiota hyväksi todetuista kohteista (esimerkiksi Lonely Planetin listaus). Suosittelen myös liittymään aiheeseen liittyviin Facebook-ryhmiin, kuten Lasten kanssa matkailu ja Travelling With Babies And Toddlers, joissa lapsiperheet jakavat kokemuksiaan eri kohteista sekä käytännön vinkkejä matkustamiseen.
Osa kohteista rajautuu pois heti kättelyssä. Me haaveilemme muun muassa Afrikan safarista, joka ei olosuhteiden vuoksi sovellu vauvoille, mutta on kuitenkin toteutettavissa jo kouluikäisten lasten kanssa. Lisäksi kohteen valintaan voi vaikuttaa esimerkiksi rokotesuositukset, terveydenhuolto kohteessa sekä aikaero, joista kerron myöhemmin tässä blogikirjoituksessa.
Pakettimatka vai omatoimimatka?
Pakettimatka on helppo valinta lapsiperheelle. Suomalaisten suosikkikohteisiin lukeutuu muun muassa Kanariansaaret, Turkki, Kreikka ja kaukokohteista Thaimaa, joihin on tarjolla runsaasti lapsiperheille sopivia pakettimatkoja. Pakettimatkoille tyypillistä on täysi- tai puolihoito hotellilla, matkaoppaan palvelut sekä valmiiksi järjestetty kyyditys hotellille, joten pakettimatka on monella tapaa huoleton ja helppo. Pakettimatkojen hotelleissa on usein myös tarjolla esimerkiksi kerhoja, jotka tosin eivät sovellu vielä vauvoille, vaan vasta isommille lapsille. Pakettimatkojen plussapuoliin lukeutuu myös mahdollisuus lentää lomalennolla suoraan maakuntakentältä kohteeseen, mutta tällöin kohdevaihtoehdot ovat erittäin rajalliset. Pakettimatkoja järjestävät Suomessa mm. Tjäreborg, Aurinkomatkat ja TUI.
Me taas olemme omatoimimatkailijoita, eli varaamme aina itse lennot ja majoituksen (joka on usein Airbnb). En ole koskaan ollut pakettimatkalla, eikä pakettimatkaa ole tällä hetkellä suunnitelmissa. Pakettimatkoja tehdään vain rajattuun valikoimaan kohteita, joten itse lennot ja majoituksen varaamalla maailma on enemmän auki. Itselleni on tärkeää, että kohde on meidän aikuisten mielestä mielenkiintoinen, mutta samalla lapsiystävällinen. 😊
Matkan aktiviteetit
Lasten kanssa matkustaessa aikataulua ei voi suunnitella liian tiukaksi, ja suunnitelmien muutokset ovat entistä todennäköisempiä. Yö- ja päiväuniajat on otettava huomioon, sillä pieni lapsi ei jaksa olla liikenteessä koko päivää, ainakaan ilman päiväunia.
Pieni vauva ei vielä osaa toivoa aktiviteetteja, mutta jo vuoden ikäinen lapsi alkaa olemaan vaativampi tekemisen suhteen. Vauvan kanssa kannattaa valita aktiviteetteja, joihin vauvan voi ottaa mukaan. Aktiviteetin sopivuus vauvalle kannattaa varmistaa etukäteen. Olimme viime viikonloppuna Helsingissä, ja erään etukäteen kiinnostavan taidemuseon näyttely ei sopinut pienille lapsille vilkkuvien valojen ja voimakkaiden äänien takia. Onneksi tieto löytyi etukäteen taidemuseon verkkosivuilta, joten emme turhaan menneet paikan päälle.
Itse suosin vauvan kanssa matkustaessa rentoja kohteita, joissa voi hyvällä omallatunnolla vain olla, kokematta jäävänsä jostain paitsi. Jotkut tykkäävät matkustaa esimerkiksi isovanhempien kanssa, mikä mahdollistaa vanhemmille lapsivapaata ja mahdollisuuden tehdä asioita ja mennä paikkoihin, joihin lasta ei voi ottaa mukaan.
Rokotukset
Vauvan kanssa ulkomaille matkustaessa tulee huomioida rokotusten aikataulut. MPR eli tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa aikaisintaan 1-vuotiaana. Esimerkiksi tuhkarokkoa esiintyy edelleen epidemioina myös kehittyneissä valtioissa, myös Suomessa aika-ajoin, ja vaikka matkakohteessa ei esiintyisi juuri sillä hetkellä tuhkarokkoa, taudin voi saada lentokentältä. MPR-rokotteen voi kuitenkin saada aikaistetusti 6 kuukauden iästä alkaen, jolloin kyseessä on ylimääräinen annos, joka ei korvaa 1-vuotiaana annettavaa rokoteannosta. A-hepatiitti- sekä A+B-hepatiitti -yhdistelmärokote taas voidaan antaa aikaisintaan 1-vuotiaana, mutta pelkän B-hepatiittirokotteen voi antaa jo vastasyntyneestä lähtien (lähde: rokote.fi). Sitten on vielä maat, joissa tarvitaan esimerkiksi keltakuumerokotetta.
Me aloitamme ulkomaanmatkailun vauvan ollessa yli 6 kuukautta, jotta hän kerkeää saada aikaistetun MPR-rokotteen. Neuvolalääkäri suositteli MPR-rokotetta aikaistettuna myös Euroopan sisällä matkustettaessa. Rokotteet tulee ottaa hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta rokotteen antama suoja on voimassa. Pikkujätti suosittelee selvittämään 1-2 kuukautta ennen matkaa, mitä lisärokotteita perheesi tarvitsee. Parhaimman tiedon rokotuksista saat aina terveydenhuollon ammattilaisilta.
Terveydenhuolto kohdemaassa ja matkavakuutus
Millä tasolla kohdemaan terveydenhuolto on? Missä lähin sairaala sijaitsee? Lapsen kanssa ei yleensä olla valmiita ottamaan suuria riskejä terveydenhuollon saatavuuden ja laadun suhteen. Selvitä etukäteen, onko kohdemaan terveydenhuolto teidän perheenne vaatimuksiin sopivalla tasolla. Varmista myös, sisältyykö vauvan matkavakuutus mukana olevan vanhemman matkavakuutukseen, ja tarvittaessa ota vauvalle oma matkavakuutus. Matkavakuutus on hyvä olla voimassa myös kotimaan matkoilla.
Liikkuminen kohteessa
Yksi eniten päänvaivaa aiheuttava aihe vauvan kanssa matkustamista suunnitellessa on liikkuminen kohteessa. Suomessa ollaan hyvin tietoisia turvallisuudesta, ja esimerkiksi selkä menosuuntaan turvaistuimessa matkustamista suositaan vähintään 4-vuotiaaksi saakka. Ulkomailla näin ei kuitenkaan aina ole, minkä lisäksi liikennekulttuuri voi olla Suomea hurjempi. Taksifirmojen tai muiden matkanjärjestäjien kautta varattujen turvaistuimien laadusta ei voi olla täysin varma, ja esimerkiksi aiemmin mainitut Facebook-ryhmät ovat täynnä (huonoja) kokemuksia turvaistuimista eri kohteissa (esim. vauvalle on tuotu liian iso turvaistuin).
Onneksi useimmat lentoyhtiöt antavat ottaa ruumaan ilmaiseksi sekä lastenrattaat että turvakaukalon tai -istuimen (tarkista asia lentoyhtiöltäsi). Ottamalla mukaan oman turvaistuimen takaat turvallisen matkustamisen myös paikan päällä, mikäli tarvitsette esimerkiksi taksikyydin lentokentältä hotellille, tai aiotte vuokrata auton. Toinen hyvä vaihtoehto on valita kohde, jossa ei tarvitse matkustaa autolla. Mikäli lentokentältä pääsee raitiovaunulla tai junalla majoituspaikkaan, ja kohteessa on muutenkin toimiva julkinen liikenne, ei autoilu ole pakollista. Mikäli päätät luottaa paikan päältä saatavaan turvaistuimeen, kannattaa tiedustella (esim. Facebook-ryhmistä) kokemuksia hyvistä taksifirmoista tai turvaistuimia vuokraavista tahoista kohteessa, sekä tarvittaessa pyytää etukäteen kuvia saatavilla olevista istuimista.
Matkustamiseen käytettävä aika, matkan pituus ja aikaero
Näiden kolmen väliltä tasapainon löytäminen voi tuntua haastavalta. Suuri aikaero kohteen ja kotimaan välillä voi aiheuttaa aikaerorasitusta, eli jetlagia. Vauvalta ei voi odottaa rytmin kääntämistä matkan ajaksi, jonka vuoksi jotkut perheet suosivat pienen aikaeron kohteita. Euroopan sisällä sekä Afrikkaan matkustaessa aikaerot ovat pienet, enintään pari tuntia.
Toinen huomioitava asia on matkustamiseen käytettävä aika suhteessa perillä vietettävään aikaan. Voi tuntua turhalta matkustaa vuorokausi ollakseen perillä kohteessa viisi päivää. Suorilla lennoilla lentäessä kokonaismatkustusaika on lyhyempi kuin välilaskulisilla lennoilla. Tällä hetkellä (tammikuu 2024) esimerkiksi Aasiaan on kuitenkin tarjolla vähemmän suoria lentoja kuin aiemmin, johtuen Venäjän ilmatilan kiertämisestä. Myös välilaskussa on omat hyvät puolensa, ja se voi toimia hyvänä hengähdystaukona.
Jos aikaero on suuri ja matkustusaika pitkä, olisi hyvä, jos kohteessa pystyy viipymään pidemmän aikaa. Ensimmäiset pari päivää kohteessa voi hyvin mennä matkustamisesta ja jetlagista palautumiseen. Tämän vuoksi jotkut eivät esimerkiksi halua lähteä alle kahdeksi viikoksi Thaimaahan, jonne on pitkät lennot ja 5 tunnin aikaero Suomeen.
Meidän ensimmäinen ulkomaan kohde vauvan kanssa on…
Meidän ensimmäiseksi kohteeksi vauvan kanssa valikoitui Ranskan Nizza, jonne matkustamme kesäkuussa! Haluamme ensisijaisesti matkustaa uusiin maihin, joten monet Euroopan turvalliset ja helpot, suositut maat tai kohteet ovat pois rajattuja. Emme kuitenkaan ole täysin ehdottomia maabongauksen suhteen, olenhan käynyt Ranskassa jo pari kertaa, en kuitenkaan Nizzassa. Viime Ranskan vierailustani on kuitenkin jo 10 vuotta, ja mieheni ei ole koskaan käynyt Ranskassa.
Valitsimme Nizzan, koska olemme kuulleet hyvää kohteesta, ja kaipasimme lomaltamme sekä rantaa että kaupunkia. Muutama tuttavamme on matkustanut pienen lapsen kanssa Nizzaan ja kokenut sen toimivaksi kohteeksi. Nizzassa liikkuminen on todella helppoa – lentokentältä pääsee keskustaan raitiovaunulla, ja kohteessa on muutenkin toimiva julkinen liikenne. Näin vältytään myös turvaistuinsäädöltä. Nizza on myös mielestämme sopivan matkan päässä, ja sinne oli saatavilla suorat lennot sopivana ajankohtana. Aiomme myös käydä junalla Monacossa, josta saamme uuden maan plakkariin.
Mikäli haluat nähdä sisältöä Nizzasta ja muilta tulevilta lapsiperheen matkoilta, laita Instagramissa seurantaan tilini @hannamarihenrika.
Jos sinä olet matkustanut vauvan kanssa ulkomaille, mikä oli teidän ensimmäinen matkakohde ja minkä ikäinen vauva oli? 😊
Päivitetty 8.5.2024: lisätty tietoa Nizzasta, kappale kohteessa liikkumisesta, kappale pakettimatkan ja omatoimimatkan eroista, jäsennelty tekstiä ja lisätty viittaus passin hankintaa käsittelevään blogitekstiin.